Gündelik yaşantının hemen her anında fark etmeden de olsa enerji harcanır. Bu duruma en güzel örnek, uyurken bile enerji harcayan insan vücududur. Cep telefonları gibi iletişim araçlarında, ulaşım, ısınma, aydınlanma ve temizlik gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında ayrıca sanayi ve endüstri sektöründe sürekli enerji tüketilir. Kontrolsüz, dikkatsiz ve bilinçsizce kullanılan enerji kaynakları; faturaları yükseltmekte, ülke ekonomisi, çevre sağlığı ve yaşanabilir bir gelecek açısından da riskler oluşturmaktadır.
Yaşam alanlarında gerek olmadığı hâlde açık bırakılan lambalar, su damlatan bozulmuş musluklar, güvenlik ihtiyacı dışında bütün gece aydınlatılan caddeler, ısı yalıtımı yapılmamış binalar, amacına hizmet etmeyen çalışır hâldeki cihazlar, binlerce joule enerji harcanarak üretilen fakat vaktinde tüketilmediği için çöpe atılan gıdalar dikkatinizi çekti mi? Bunlar enerjinin bilinçsizce, özensizce kullanılmasına verilebilecek örneklerdir.
Yaşamın her alanında, yaşam kalitemizi düşürmeden ihtiyaç olan kadarını tüketmek, tasarruflu olmak anlamına gelir. Dünya’nın enerji kaynaklarının sınırlı olduğu düşünülürse tüketim alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Enerji tüketimiyle ilgili önce kendimizi sonra da etrafımızdakileri bilinçlendirerek tasarruf tedbirleri almak zorundayız.
Siz de enerji tüketiminde tasarrufun önemini vurgulayan projeler hazırlayabilirsiniz. Enerjide tasarrufun toplumsal bir sorumluluk olduğu bilinciyle fikirlerinizi yakın çevrenizle paylaşıp bu fikirlerin hayata geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
Günlük güneş görme oranın yüksek olduğu yerlerde ev ve işyerlerinin elektrik enerjisi ihtiyacı aşağıdaki görseldeki gibi güneş panelleri yardımıyla üretilebilir.
Ayrıca tasarruf yapmak için kullanılmayan lambalar söndürülmeli, makineler kapatılmalıdır.
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?