Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Amaçları

Yenilen veya içilen her türlü maddeye gıda maddesi denir. Gıda maddeleri işlenmemiş gıda ve işlenmiş gıda olarak ikiye ayrılır. İşlenmemiş gıda, kaynağından doğal elde edildiği gibi kullanılan gıdalardır. İşenmiş gıda ise ambalajlanmış gıdalardır.

Teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, işleme, ambalajlama, depolama ve benzeri aşamalarında gıdaya eklenen katkı maddeleri besleyici değeri olan veya olmayan maddeler olarak bilinmektedir. Bu maddelerin bazıları yararlı olabilirken bazıları ise zararlı olabiliyor. Şimdi gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları nelerdir onları yazalım.

Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Amacı

1–) Gıdanın Besin Değerini Artırmak:

  • Bu amaç için vitamin ve mineraller, amino asitler ve türevleri kullanılır. Bebek mamalarını ve bebek bisküvilerini örnek verebiliriz.

2–) Gıdanın Belirli bir Kıvamda Olmasını Sağlamak:

  • Bu amaç için nişasta ve türevleri kullanılır. Mesela pudinglerin ve meyveli yoğurtların belli bir kıvamda olmaları için katkı maddeleri kullanılabiliyor.

3–) Gıdanın Bileşenlerine Ayrılmadan Kalmasını Sağlamak:

Bu amaçla gıdalara emülsiyonlaştırıcılar ve stabilizatörler ilave edilir.

  • Emülsiyonlaştırıcılar: Heterojen karışımların homojen olmasını sağlamaktadır.
  • Stabilizatörler: Kimyasal olarak ayrışmaya meyilli olan ürünlerin ayrışmadan aynı kıvamda kalması için kullanılır.

4–) Gıda Yüzeyinin Düzgün Görünmesini Sağlamak:

  • Sıvı gıdaların köpürmesini veya köpürmemesini yüzeylerin parlak veya mat görünmesini, yüzeyin korunmasını sağlar. Salata sosları ve hazır yiyeceklerde bu tarz katkı maddeleri kullanılabiliyor.

5–) Gıdanın Daha Renkli Görünmesini Sağlamak:

  • Renklendirici ve boyalar gıdaların renkli görünmesini sağlayabilir. Fakat bazı renklendirici ve boyalar zararlı olabildiği için tavsiye edilmeyebiliyor. Bu bakımdan gıdayı iyice araştırıp dikkatli beslenmek gerekmektedir.

6–) Gıdanın Tatlanmasını Sağlamak:

  • Şeker haricinde kullanılan bilindik 13 farklı yapay tatlandırıcı mevcuttur. Bunlardan en çok bilineni aspartamdır. Bu tatlandırıcılar gıdaların tatlanmasını sağlayabiliyor.

7–) Gıdanın Kokusunu Gidermek:

  • Gıdaların kokusunu gidermek için aroma maddeleri kullanılır.

8–) Gıdanın Raf Ömrünü Uzatmak:

  • Bunun için koruyucu maddeler kullanılır.

Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları da bu şekildedir. Umarız faydalı olur. Herkese iyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir