Kedi Sahiplenme Rehberi

Kedi sahiplenme kararı alan kişilerin öncelikle kendini bir kedi sahiplenmek için hazırlaması gerekir çünkü kedilerin belli başlı pek çok ihtiyacı, hastalığı, sorunu ya da isteği olabilmektedir. Bunlar doğrultusunda ev ortamının, evdeki bireylerin, maddi durumun ve aslında bireyin de zihinsel olarak buna hazır olması gerekir. Kişiler kedi sahiplenme kararı ile aslında pek çok sorumluluğa da sahip olacaklarını bilmelidirler.

Kedi Sahiplenmeden Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Kedi sahiplenmeden önce kedinin getireceği sorumlulukların neler olduğunun bilinmesi gerekir. Örneğin kedinin ihtiyaçlarının neler olduğunun, bunların masraflarının ne kadar olacağının hesaplanması önemlidir. Bunun yanı sıra evdeki düzende değişiklikler olabileceği, kişinin hayatında bir kediye zaman ayırıp ayıramayacağını da bilmesi gerekir.

Kedi sahiplenmeye kesin olarak karar veren kişilerin kedi sahiplenmeden önce onun temel ihtiyaçlarını alması gereklidir. Kedi eve geldiği ilk andan itibaren pek çok malzemeye ihtiyaç duyacaktır. Bunlar kum kabı, kedi kumu, yaşına ya da belli özelliklere uygun mamalar, mama ve su kapları, tırmalama direği, yatak, tarak, tırnak makası, tasma ve oyuncak gibi ihtiyaçlardır. Bireyler kedi sahiplenmeden önce bu ihtiyaçları satın almalı, ona uygun ortamı evde hazırlamalıdır.

Kedi sahiplenmeden önce alınacak olan bu temel ihtiyaçlar belli kıstaslar doğrultusunda seçilmelidir. Örneğin koku yapmaması için kapalı kedi tuvaletleri seçilebilir, hijyenik olması için porselen ya da metal mama kapları alınabilir, yaşına ve cinsine göre farklı mamalar tercih edilebilir, tüylere zarar vermemesi ve uzun ya da kısa tüyleri en iyi şekilde taraması için farklı taraklar satın alınabilir. Bu gibi farklı ürünleri almak için ise sahiplenilecek olan kedinin özelliklerini bilmek gerekir. Kediyi eve getirmeden önce tüm bu ihtiyaçları tamamlamak, ona ilk andan itibaren en iyi bakımı vermeyi sağlayacak ve hem bu eşyalarına hem de düzenine kısa sürede alışmasına yardımcı olacaktır.

Kedi Sahiplendikten Sonra

Bir kedi sahiplendikten sonra kişiler kedi ile olan iletişimini sıkı tutmalı, onun psikolojik ve fiziksel anlamda olumsuz şekilde hiçbir durumdan etkilenmemesini sağlamalıdır. Kedinin tüylerinin, dişlerinin, tırnaklarının bakımına dikkat edilmesi de gerekir. Yani aslında bir kedi sahiplenmek yalnızca oyunca ya da tembel bir ev arkadaşına sahip olmak anlamına gelmez. Kedi sahiplenen kişiler aslında temizlenmeye, yedirilmeye, eğlendirilmeye, bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyan bir dost sahiplenirler. Bu nedenle de kişilerin günlük yaşamlarında bir kediye vakit ayırıp ayırmayacaklarını düşünmeleri oldukça önemlidir.

Kedilerin ihtiyaçları zamanla değişiklik gösterebilir. Örneğin diş fırçaları, mamalar, tuvaletler, kedi kumları zamanla farklı ürünlerden tercih edilebilmektedir çünkü bunu belirleyen şey aslında kedilerin ihtiyaçlarıdır ve onların ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek önemlidir.

Kediler takvimine uygun şekilde veteriner kontrolüne gitmeli ve düzenli olarak aşılarını olmalıdır. Elbette ki bu durum hem vakit ayırma konusunda hem de maddi yeterlilik açısından bireyleri zorlayabilmektedir. Bu nedenle de kedi sahiplenmeden önce aşı, kontrol, hastalık, temel ihtiyaçlar gibi pek çok durum için maddi yeterliliğin olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Kedilere en iyi bakımı sağlamak ve onların mutlu olmasına yardımcı olmak sahiplerinin görevidir.

Kedi sahiplenen kişilerin kedileri ile ilgilenmesi, kedilerinin onlara alışması için özellikle de ilk dönemde büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı da oyunlar ve farklı oyuncaklar ile kedinin ilgisini çekmek, onlar ile yakınlık kurmak açısından büyük öneme sahiptir. Oyunlar dışında onlarla iletişim kurmak da mümkündür. Kediler zamanla sahiplerini tanıyacak ve diğer bireylerden onları ayırır hale gelecektir. İlk dönemde kurulan iletişimin sağlıklı olması için düzenli etkileşim içinde olmak önemlidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir