Kemal Tahir – Esir Şehrin İnsanları Romanı Hakkında Bilgi ve Özeti

Kitabın Adı : Esir Şehrin İnsanları

Yazarı : Kemal Tahir

Kitabın Konusu

Paşazade Kamil Bey kitabın başkahramanı olup Avrupa’da yaşarken içine düşmüş olduğu ekonomik sıkıntılar çerçevesinde ana vatana dönmek durumunda kalmıştır. Bu bağlamda da kimliğini hatırlayıp milli mücadeleye katılması ve sonrasında da yaşanılan olaylar çerçevesinde romanın konusu şekil almaktadır.

Kitabın Özeti – Kitap Hakkında Bilgi

Roman Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaş’ından yenik düşmesinin sonrasını anlatmaktadır. Ayrıca daha sonrasında gelişen olayları da kapsayarak anlatmaktadır. Osmanlı Devletinin idaresinin ve şartlarının değişmesi ile elit kısımların yaşamış olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik sıkıntıları romanda anlatmaktadır.

İlk defa Esir Şehrin İnsanları 1952 yılında, Yeni İstanbul gazetesinde tefrika olarak yayınlanmıştır. Nusrettin Demir daha sonrasında 1956 yılında takma ismiyle beraber basılmıştır. Türklerin İstanbul’un işgali sırasında gerçekleştirdiği tavırları anlatmaktadır. Üç tip insan bu eserde verilmektedir. Kuvay-ı Milliye İstanbul Hükumeti tarafını tutmakta ve her durumu oluruna bırakan ve vurdumduymaz insanlar yer almaktadır. Bu üç tip insan ile romandaki çatışma ile olaylara bakışları ile oluşmaktadır. Kamil Bey, eserde romanın kahramanı olmakla beraber şahsında ideal Türk aydınlarında bulunmasıyla beraber gereken özellikleri ortaya koyması ile tüm dikkatleri toplamaktadır.

Anadolu’da eser mücadele yılları içerisinde pek çok sorunları ile edebi bir dil ile kaleme alınmıştır. ”Esir Şehrin Üçlemesi” olarak eserde anılan Esir Şehrin Mahpusu ile, Yol Ayrımı ve Yorgun Savaşçı nehir roman çeşitlerinden ilki olarak yer almaktadır. ”Nehir roman dizisinin” Kemal Tahir’in ilk kitabı olarak kaleme aldığı ”Esir Şehrin İnsanları” da insanlar Osmanlı aydınının mütareke döneminden ve İstanbul’un destansı direnişi ile beraber mücadelesi kaleme alınmıştır. Kamil Bey’in şahsındaydı bir Türk’e düşen görevler yer almaktadır. Eserde Kemal Bey’in iç dünyasında gelişen ve bu çatışmalar ile benliğinin bulunması ile zemin hazırlar. Aynı zamanda onun yazarın idealizm olarak tanımlanan bir aydın tip olarak gelişmektedir.

Bu eserinde Kemal Tahir oldukça başarılı bir anlatım ve yaklaşımlar çerçevesinde romanını ilerletmektedir. Şayet Türkiyeyi ve Türkleri gerçekten tanımak isteyen yerli ve yabancı herkesin Kemal Tahir’i okumak ve anlamak durumundadır. Genel anlamda roman üç kısımdan oluşmaktadır. Kendi içerisinde tekrar bölümlere ayrılmaktadır. Birinci bölüm yedi, ikinci bölüm üç, üçüncü bölüm yedi kısımdan romanda yer almaktadır.

Ayrıca eser MEB tarafından okullar ve öğrenciler için tavsiye edilen 100 Temel eserler arasında yerini almaktadır. Ayrıca bu eser bir TV kanalında dizi haline getirilmiş ve bu sayede de sinemaya uyarlama şeklide bulunmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir