Korozyon, maddelerin yıpranmasına, aşınmasına ve görüntüsünün bozulmasına sebep olma durumuna denir. Aşırı derecede korozyon oluşması durumunda eşyalar kullanılamaz hâle gelmektedir. Bu yüzden korozyona karşı bazı önlemler alınmalıdır.
Korozyondan korunmanın ana kuralı, korozyonun oluşmasına neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması veya bu etkenlerle korozyona uğrayacak herhangi bir metalin temasının engellenmesidir.
Korozyondan korunmak için başvurulabilecek tüm yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Metalleri boyamak. (yukarıdaki araç kaportası boyama görselinden bakabilirsiniz.)
- Korozyona dayanıklı malzemeler kullanmak.
- Metali başka bir metalle kaplamak. (aşağıdaki çivi görselinden bakabilirsiniz.)
- Katodik koruma sistemleri kullanmak.
Bu saydığımız yöntemler arasında korozyondan korunmanın en etkili yolu katodik korumadır. Katodik koruma işleminin temel prensibi korozyona sebep olan oksijenin (oksijen elementi veya gaz hali de olabilir-O2) metalden uzak tutulması işlemidir. Bu işlemi yapmak için korozyondan korunmak istenen metal maddeden daha aktif başka bir metal madde sisteme dâhil edilmelidir. Böylelikle anot görevinde bulunan bu metal, korozyona uğrar ve korozyondan korunmak istenen metalin korozyona uğramasını engellemiş olur.
Katodik koruma düzeneği yukarıdaki resimde verilmiştir. Pozitif + yüklü anot elektrot, negatif eksi – yüklü oksijenle etkileşerek aşınırken ortamda bulunan oksijen(O) derişimini azaltır. Böylelikle negatif (- eksi) yüklü katot elektrot, negatif yüklü (- eksi) oksijenle etkileşmediğinden aşınma işlemi yani korozyon gerçekleşmez.
Bu yazımızda sizlere korozyondan korunma yöntemleri nelerdir onları anlattık. Umarız faydalı olur iyi çalışmalar dileriz…
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?