Lazer (İngilizcesi Laser’dir), günümüzde çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. İmalat sanayi, tıp, savunma sanayi, bilgisayar teknolojisi, bilimsel araştırmalar, eğlence ve reklam sektörü, iletişim ve haberleşme ve nano teknik vb. birçok alanda kullanılmaktadır. Şimdi, bu alanlarla ilgili sizlere kısaca bilgiler aktaralım.
Lazer İmalat Sanayisinde, Malzeme Üretiminde ve Malzemelerin İşlenmesinde Kullanılır:
- Sanayide lazer makineleri (aşağıdaki görselden resmine bakabilirsiniz) kesme, kaynak, delme gibi birçok malzeme işinde kullanılmaktadır.
- Lazerli dökme, lazer taramalı sinterleme yöntemi ile yapısı çok karmaşık üç boyutlu malzemelerin üretiminde kullanılır.
- Lazer kaynağı, lazer lehimi ve lazer ile yapıştırma, sanayide çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Otomobil, uçak, gemi, makine sanayisinde, çelik konstrüksiyonlarında lazer kaynağı tercih edilmektedir.
Lazer Ölçme, Muayene ve Analiz Yöntemlerinde Kullanılır:
- Mesafe, alan ve hacim ölçümleri, lazer yardımıyla çok kısa sürede, temassız ve büyük bir hassasiyetle yapılabilmektedir. Kara, deniz ve hava araçlarının hız tespiti, lazer kullanılan radarlarla yapılmaktadır.
- Tıpta ve kozmetikte, birçok hastalığın tanısında ve tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde ameliyatlar, lazer sayesinde daha basit ve kansız bir şekilde gerçekleşmekte hasta, kısa sürede iyileşmektedir (alttan resmine bakabilirsiniz). Eskiden tedavisi ve uygulaması mümkün olmayan birçok hastalık, örneğin beyin tümörleri, günümüzde lazer sayesinde tedavi edilebilmektedir.
- Alışveriş merkezlerinde olduğu kadar lojistik sistemlerde, depolarda barkotların okunmasında lazer ışığından yararlanılmaktadır.
- Lazer katı, sıvı, gaz maddelerin içerik analizlerinde, malzeme tanılarında, fiziksel ve kimyasal büyüklüklerin tespitinde, ölçümlerin ve verilerin analizlerinde tercih edilmektedir.
- Lazer; tıpta, kozmetik, epilasyon, estetik, güzellik merkezlerinde ben, leke, siğil, akne tedavilerinde, cilt bakımlarında ülkemizde yoğun olarak kullanılmaktadır. Diş tedavisinde, implant, dolgu işlerinde, diş eti hastalıklarında lazer başarı ile kullanılmaktadır. Aynı şekilde göz hastalıklarında, görme bozuklukları, yaşlılıkla ortaya çıkan görme bozuklukları vb. rahatsızlıklar, çok kısa sürede tedavi edilmekte, görme bozuklukları tamamen ya da kısmi olarak giderilmektedir (aşağıdan bakabilirsiniz).
Lazerin Savunma Sanayisinde Kullanımı:
- Savunma sanayisinde; hedef tespit etme, mesafe ölçme, imha etme, geçici bir süre devre dışı bırakma, arızalandırma gibi amaçlarla lazerli silahların üretimi ve kullanımı ile ilgili yoğun araştırmalar yürütülmekte ve yeni silahlar üretilmektedir.
- Lazer kullanarak temassız bir şekilde mayınların tespit edilmesi ve imha edilmesinin yanında, kontrol noktalarında uyuşturucu, kaçak silah ve patlayıcıların, radyoaktif maddelerin tespiti gerçekleştirilmektedir.
- Manuel kullanımlı ateşli silahlarda lazer destekli nişan alma, hedef vurma, mesafe tespiti yapılmaktadır.
- Kendiliğinden program kontrollü silahların, bombaların, roketlerin, lazer destekli hedef bulmalarında, tanksavar, uçaksavar ve tank toplarında uzaklık belirlenmesi ve nişan almalarda lazer kullanılmaktadır.
- Hedeflerin tespit edilip işaretlenmesinde lazer teknolojisi kullanılmaktadır.
Gösteri, Eğlence ve Reklam Sektöründe:
- Lazer ışık gösterilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Açık hava reklamcılığında, yönlendirme levhaları ve tabela yapımında lazer kullanılmaktadır.
- Metal, pvc levha, ahşap, alüminyum panel gibi birçok reklam malzemesine lazer baskı, lazer oyma, lazer kesim işlemleri uygulanabilmektedir.
Data Tekniğinde ve Nano Teknikte:
- Verilerin, sinyallerin yakın-uzak mesafelere iletilmesinde, CD, DVD ve bilgisayar gibi cihazlara kaydedilmesinde (yukarıdaki görselden görebilirsiniz), yazıcılarda basılmalarında, bu veri ve sinyallerin daha sonra değerlendirilmesinde, analizlerinde lazer ışığı kullanılmaktadır. Günümüzde objelerin, malzeme yüzeylerinin iki, üç boyutlu lazer ışığı ile taranması ve karmaşık model parçaların üretimi mümkün olmaktadır.
- Lazer teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 10-9 m boyutlarında nanoteknolojik elektronik devreler, mekanizmalar ve yeni yöntemler geliştirilmektedir.
İletişim ve Haberleşmede:
- Lazer ile ses ve görüntünün kayıpsız, kaliteli bir şekilde iletilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 4GHz’lik lazerli taşıyıcı frekans sisteminde 1.000 telefon görüşmesi aynı anda sağlanabilmektedir. Uydu araçları ile her türlü iletişimde, veri transferinde lazerler kullanılmaktadır.
Enerjide:
- Dünya’daki enerji sorununa lazer kullanımı ile ilgili çözüm yolları aranmaktadır. Örneğin, lazer destekli füzyon (çekirdek birleşmesi) ile enerji üretimi üzerinde durulmaktadır.
Bilimde:
- Birçok araştırmanın yürütülmesinde, ölçme, kontrol, uzaktan programlı kontrollerinde, dataların kaydedilmesinde ve iletilmesinde lazer kullanılmaktadır. Evrenin araştırılmasında, gezegenlerin, yıldızların tanımlanmasında, lazer ışınlarından yararlanılmaktadır.
Lazer ışınları günlük hayatımızdaki kullanım alanları bu şekildedir. Umarız yararlı olur. Herkese iyi dersler dileriz…
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?