Demokrasi tarihinde Magna Carta olayı önemli bir olaydır. Bu olayla birlikte ilk defa kralın yetkileri kısıtlanmış halk yönetimde söz sahibi olmaya başlamış. Bu olay dünyanın bütün devletlerini etkilemiş yönetim biçimlerinin değişmesinde aktif rol oynamıştır. 1215 yılında İngiltere Kralı John, Magna Carta’yı kabul etmiştir. Bu yüzden ortaçağ dünyasının ilk demokratikleşme ateşini yakmış olmuştur. Halk temel hak ve özgürlüklerini Magna Carta ile elde etmiştir.
Magna Carta sözleşmesinin en önemli maddeleri şunlardır:
1-) Kral halkın onayını almadan haksız yere vergi toplayamayacak. Böylece kralın halkı ekonomik olarak ezmesinin önüne geçilmiş oldu. Tek başına ülkeyi yönetme yetkisini de böylece kaybetmiş oldu.
2-) Mahkeme halka açık yapılacak, adalet para ile satılmayacak, herkes eşit haklara sahip olacak. Bu madde ile padişahın yargılama yetkisi elinden alınmış oldu. Ülkede adalet duygusu yeniden tesis edilmiş oldu. Usulsüz yargılamaların önüne geçilmiş oldu.
3-) Yasaları bilmeyen kişiler hakim vali ve şerif gibi önemli makamlara gelemeyecek. Usulsüz başa geçmeler ve torpillerin önü kapatılmış adalet bilgisi olan kişilerin başa geçmesinin önü açılmış oldu.
4-) Özgür insanlar haksız yere hapse atılıp sürgün edilemeyecek.
5-) Askere alınmalar düzene sokulacak ülkede adalet sağlanmış olacak.
6-) Soylulardan oluşan bir gurup kralın yetkilerini kontrol edecek.
Bu ferman ile İngiltere’de kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Mutlak Krallık yönetiminden meşru krallık yönetimine geçilmiştir. Yavaşta olsa demokratikleşme süreci başlamıştır. Parlamento yönetiminin kurulması için uygun şartlar oluşmaya başlamıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?