Herkese iyi günler dileriz.Bu yazımızda sizlere Microsoft Word üzerinden akış şeması nasıl oluştururuz onu anlatacağız.
Akış şeması daha çok algoritmalarda kullanılmaktadır.Yani bir kodlamaya başlamadan önce onun algoritmik akış şeması çizilir.Ardından kodlaması yapılır.Bu yüzden özellikle word belgesi üzerinden akış şeması çizmeyi çok iyi bilmemiz gerekmektedir.Daha önceden buradaki yazımızda sizlere iş akış şeması örneği göstermiştik.Fakat algoritmik olarak nasıl yapıldığını anlatmamıştık.Bu yazımızda nasıl yapıldığını sizlere anlatacağız.
1–) Öncelikle word belgemizi açıyoruz.Ardından akış çizelgemizi çizmek ve gerekli şekillere ulaşmak için Ekle butonuna basıyoruz.
2–) Ardından açılan menüden Şekiller butonuna basıyoruz ve aşağıya doğru açılır bir kısım çıkacak.Oradan da “Akış Çizelgesi” kısmından akış şeması için yapacağımız şekilleri seçiyoruz.Örneğin ilk olarak “Başla” komutu için elips şeklini seçelim.
3–) Ardından renk ayarı gelecek.Üst taraftan istediğimiz gibi rengimizi seçiyoruz.
4–) Evet böylelikle şemamız için ilk şeklimizi çizmiş olduk.Şimdi bunun içine yazı yazalım.Onun için de butonun üstüne gelip sağ tıklıyoruz ve “Metin Ekle” ‘ye basıyoruz.
5–) Bu şekilde akış şemamızın ilk aşamasını tamamlıyoruz.Sırayla algoritmik olarak hepsini baştan sona ekliyoruz.
6–) Örneğin şekiller kısmında ok işareti de var.Onu da geçişlerde kullanacağız.Aslında bizim tüm işimiz aşağıdaki resimde gördüğünüz yerdeki gibi “Akış Çizelgesi” kısmının içindedir.
7–) Şimdi örnek olarak wordden bir akış şeması çizelim.Mesela aklımızdan bir sayı tutup bu sayının çift mi değil mi olduğunu bulan bir algoritma yapalım.Bunu akış şemasına dökelim.
8–) Yukarıda gördüğünüz gibi öncelikle Başla ile algoritmamıza başlıyoruz.Bu başla ve bitiler genelde elips şeklinde çizilmektedir.Ardından bir aşağıya geçiyoruz.Orada da bir eylem yapıldığı için dikdörtgen şeklinde çizilir.Ardından tekrar aşağıya geldik deltoit diğer bir değişle baklava dilimi gibi olan kısım da if else sorgusu anlamına geliyor.Yani orada aklınızdan tuttuğunuz sayının 2’ye bölümünden kalan 0 mı diye sordurttuk.Eğer 0 ise bu aklınızdaki sayı çift oluyor.Yani sol taraftaki ok devreye girecek.Ama eğer bölümünden kalan 0 değilse tek sayı olmuş olur o zaman da sağ ok devreye girecektir.Ardından her ikisinde de bitir butonları yine elips şeklinde çizilir ve algoritmayı bu şekilde sonlandırırız.
Evet arkadaşlar bu şekilde Microsoft Word programında akış şeması çizebiliriz.Umarız faydalı olmuştur.Anlamadığınız yerleri aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.Teşekkürler iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?