Herkese iyi günler dileriz bu yazımızda sizlere ünlü mimarımız Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık eserleri(camileri) nelerdir onları paylaşacağız.
Mimar Sinan, Osmanlı Devleti zamanında yaşamış ve dönemin en iyi mimarı olarak kabul edilen bir mimardır.Zamanında yapmış olduğu camiler hala en ufak bir hasar görmeden hizmete açık olarak devam ediyor.Gerçekten Mimar Sinan’ın yapmış olduğu camilere girince camilerde bir değişiklik algılayabiliyorsunuz.Özellikle ustalık eserindeki camide birbirinden farklı özellikler var.
Şimdi lafı uzatmadan Mimar Sinan’ın çıraklık,kalfalık ve ustalık camilerini yani eserlerini paylaşalım.
Mimar Sinan’ın Çıraklık Eseri
Mimar Sinan’ın çıraklık eseri Şehzade Camisidir.Şehzade camisi İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır.Cami 1543 ve 1548 yılları arasında yapılmıştır.Cami, Şehzadebaşı Camii ve Şehzade Mehmet Camii olarak da bilinir.
Mimar Sinan’ın Kalfalık Eseri
Mimar Sinan’ın kalfalık eseri ise Süleymaniye Camisidir.Süleymaniye camisi de aynı şekilde İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunur.Zaten bu iki cami birbirlerine yakınlar.Yürüme gidilse aralarında 15-20 dakika vardır diyebiliriz.Süleymaniye camisi ise 1551-1558 yılları arasında dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine yaptırılmıştır.
Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri
Mimar Sinan’ın ustalık eseri ise Selimiye Camisidir.Selimiye camisi Edirne‘de bulunmaktadır.Osmanlı padişahı 2. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.Caminin bir çok özelliği bulunmaktadır.Ters lale motifi,minarelerin şerefelerine 3 farklı yoldan çıkılması gibi caminin bir çok ilginç özelliği vardır.
Umarız bilgiler faydalı olur.Mimar Sinan’a Allah’tan rahmetler diliyoruz.Mekanı cennet olsun inşallah.Sizlerden de dualarınızı bekliyoruz.Herkese iyi çalışmalar ve sınavlarda başarılar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
gerçekten çok güzel benim ödevimdi ve kolaylıkya yapıyorum
Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler. Gerçekten bilgi amaçlı paylaşım yapıyorsunuz. Başarılar