Kitabın Adı : Çile
Yazarı : Necip Fazıl Kısakürek
Kitabın Konusu
Çile, Necip Fazıl Kısakürek’in bütün şiirlerinin yer aldığı bir kitaptır.
Kitabın Özeti
“Dünya güzel olsaydı, doğarken ağlamazdık. Yaşarken temiz kalsaydık, ölürken yıkanmazdık.”
Çile bu sözleri söyleyen o muhterem insanın kitabıdır. Necip Fazıl Kısakürek, şiirlerini konularına göre ayırmış ve bu kitapta toplamıştır. 16 bölümden oluşur.
Necip Fazıl Kısakürek, kitabın ilk bölümlerinde şiirlerinin kaynağı üzerinde durur. Bu bağlamda gelen sorulara cevap niteliğinde açıklamalar yapar. İkinci kısımda ise; Allah sevgisi ve bağlılığı ile alakalı şiirler yerini alır. ”Çile” kitabın adını taşıyan aynı zamanda bir kategoridir. İnsan benliği ile alakalı düşüncelerini ise üçüncü bölümde yer verir. Peygamber efendimizle alakalı ve ahlak temizliği, ruh dinginliği gibi temalı şiirleri yer alır. Ölümü ise bir diğer bölümde değerlendirir. Necip Fazıl sanki ecelin ne zaman geleceğini bilir gibiydi.
Beşinci bölüme gelindiğinde ise, temel olarak ele alınan konu şehirlerdir. İstanbul’a olan sevgisini anlatan birçok şiiri yer alır. Kaldırımlar şiiri ile meşhur olan Necip Fazıl’ın bu şiiri kitabında Şehirler kategorisinde yerini almaktadır. Necip Fazıl bir diğer kısımda ise azgın dalgalardan, tabiatın eşsiz ayrıcalıklarından, ağaçlara savrulan yapraklarla bir dil oluşturup ifade eder. Kadınlardan olan bahsi yedinci bölümden gerçekleşir. Bu bölüm için iki mısralık satırlar demek daha doğru olur sanki. Kelimelerin içinde geçen ”kadın” ifadesiyle içerisindeki anlamları bizler çıkartmaya çalışıyorduk.
Sekizinci kısımda ”korku” ele alınan konu olur. Binbir çeşidi bulunan korkunun karanlık, ölüm, yalan ,ihanet gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu kısımda asıl bahsedilmek istenilen ölümdür. Bu dizelerde toprağın altında kalan başın durumu anlatılmaktadır. Yurt özleminden ise bir sonraki bölümde anlatılmaktadır. Anne kucağında yer alan yurt, yaşanılan memlekete olan özlem gibi çeşitlilik gösterir. Tek ortak noktaları herkesin gönülden yurduna bağlanmış olmasıdır.Özlem ve acılar hep aynıdır.
Onuncu bölüme gelindiğinde ise ”Ukde” başlığında derlediği şiirleri vardır. Ukdenin bilinen iki anlamı vardır. İçinde dert olan anlamından ziyade birde düğüm anlamı içermektedir. Burada yer alan başlığın kesin bir anlamı yoktur. Her iki anlamı da barındırır şiirleri. Şöhretin içerisinde geçen dertlerle zamanın attığı düğümler denk gelir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?