Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere periyodik cetvelde yer alan bütün grupların özel isimleri nelerdir onları yazacağız.
Periyodik tablo, kimya alanında karşımıza en çok soru çıkabilecek bölümlerden birisidir. Gerçekten matematikte çarpım tablosu neyse kimyada da periyodik tablo odur diyebiliriz. İmkanı olanlar bu tabloyu ezberleyebilirler. Böylelikle kimya alanındaki çoğu element sorularını güzelce cevaplayabilirler. Tabii ki sadece ezber yetmez periyodik tablo ile alakalı bazı önemli bilgileri de öğrenmemiz gerekmektedir. Bunlardan birisi de tüm grupların özel isimleridir. Çünkü sınavlarda mesela halojenler diyor fakat 7A grubu olarak demiyor. Haliyle halojenlerin 7A grubu olduğunu bilmeyenler soruyu çözemiyor. İşte bu yüzden tüm grupların özel isimlerini bilmemiz icap ediyor.
Şimdi lafı uzatmadan sizlere periyodik tablodaki bütün grupların (B, 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A ve 8A grupları) özel adları nelerdir onları paylaşalım.
Periyodik Tablodaki Bütün Grupların Özel Adları
- 1A grubuna “Alkali metaller” denir.
- 2A grubuna “Toprak alkali metaller” denir.
- 3A grubuna “Toprak metalleri” denir.
- 4A grubuna “Karbon grubu” ismi verilir.
- 5A grubuna “Azot grubu” veya “Nitrojen grubu” ismi verilir.
- 6A grubuna “Kalkojenler” denir. Veya 6A grubuna “Oksijen grubu” ismi de verilir.
- 7A grubuna “Halojenler” denir.
- 8A grubuna “Soy gazlar” denir. Veya başka bir deyişle “Asal gazlar” da denir.
- B grubundaki tüm elementlere ise “geçiş metalleri” ismi verilir. B grubu 2A ile 3A grupları arasında kalır. Tüm elementleri metaldir. Aşağıdaki görselden de bakabilirsiniz.
Ayrıca periyodik tabloda A grubu elementlerine baş grup (veya ana grup) elementleri denirken B grubu elementlerine yan grup elementleri denir.
Periyodik tabloda yer alan bütün grupların özel adları bu şekildedir. Umarız yararlı olur. Herkese iyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?