Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere polar ve apolar kovalent bağ nedir, nasıl ayırt edilir ve farkları nelerdir onları anlatacağız.
Başlıklar
Polar ve Apolar Kovalent Bağ Nedir?
Kovalent bağ ikiye ayrılır. Bunlar apolar ve polar kovalent bağlardır. Polar kovalent bağ, farklı tür ametal atomların bir araya gelip bağ oluşturmasına denilmektedir. Apolar kovalent bağ ise aynı tür ametal atomların oluşturduğu bağdır.
Apolar ve polar bağlar isimlerinden dolayı birbirine çok karıştırılır. Şimdi karıştırmamanız için ayrıntılı anlatalım.
Polar ve Apolar Nasıl Ayırt Edilir?
Polar ve apolar kovalent bağları birbirinden ayırt etmek oldukça kolaydır. Polar bağ farklı ametallerin bağlarından oluşuyor, apolar ise aynı ametallerin bağlarından oluşmaktadır.
Yani kısaca;
- Apolar ==> Aynı türden atomların bağı. (Apolar-Aynı A harfiyle başlıyor. Baş harflerinden aklınızda tutabilirsiniz.)
- Polar ==> Farklı türden atomların bağı.
Burada ikisini ayırt etmek için şöyle bir formül kullanabiliriz. Apolar’ın başında a harfi mevcut. Bunu da “aynı” kelimesinin a harfiyle bağdaştırırsak Apolar=Aynı oluyor. Yani “Apolar” A harfiyle başlıyor. “Aynı” da A harfiyle başlıyor. Bu şekilde apoları aklınızda tutarsanız diğeri zaten kendiliğinden aklınıza gelmiş olur.
Şimdi daha iyi anlamanız için polar ve apolar kovalent bağlı bileşiklere örnekler verelim.
Polar kovalent bağ örnekleri;
- H2O
- HCl
- NH3
Apolar kovalent bağ örnekleri;
- Cl2
- O2
- N2
- H2
Gördüğünüz gibi aynı elementlerin bağı olunca apolar oluyor. Fakat farklı olursa polar olur. Şimdi polar ve apolar farkları ve özellikleri nelerdir onları anlatalım.
Polar ve Apolar Özellikleri ve Farkları Nelerdir?
- Polar bağ farklı ametallerle oluşurken apolar bağ aynı ametallerle oluşur.
- Polar bağlarda net kuvvet sıfırdan farklıdır. Apolar bağlarda ise net kuvvet sıfırdır.
- Polar bağlarda kutuplaşma yani negatif ve pozitif uçlar oluşur. Fakat apolar bağlarda ise kutuplaşma yani pozitif-negatif uçlar oluşmaz.
- Polar kovalent bağlarda elektronların çekim kuvveti büyük elemente doğru kayarken, apolar kovalent bağlarda elelektronların çekim kuvveti ise eşittir. Yani apolarda elektronlar eşit kuvvetle çekilmesiyle oluşur.
NOT = Bu arada moleküler polarlık ve apolarlık farklı olaylardır. Yani burada anlattığımız kovalent polar ve apolar bağlar için geçerlidir. Bunun dışında mesela CH4ve BF3 bileşikleri her ne kadar polar gibi gözükse de aslında apolardır. Çünkü bağ elektronları eşit kuvvetle çekildiği için apolar özelliği mevcuttur. Yani polar değillerdir. Aynı şekilde CO2 yani karbondioksit de apolar moleküle örnektir. Şimdi bu polar-apolar moleküllere örnekler paylaşalım.
Br2 ==> Apolar
HF ==> Polar
BeH2 ==> Apolar
BF3 ==> Apolar
NH3 ==> Polar
CH4 ==> Apolar
SO2 ==> Polar
CCl4 ==> Apolar
CO2 ==> Apolar
H2S ==> Polar
H2O ==> Polar
Genel olarak polar ve apolar bağlar bu şekildedir. Anlamadığınız yerler olursa aşağıdan yorum bölümünden soru sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince hızlı şekilde cevap vermeye çalışacağız. Şimdiden iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
H2O VE H2S nasıl polar oluyor ?
Merhabalar efendim moleküler polarlık ve apolarlık farklı şeyler oluyor. Aslında NOT bölümünde açıklamıştık. Yani h2o da farklı atomlar arasındaki bağ polar kovalent bağ oluyor. Yani polar molekül olmuş oluyor. Siz isterseniz kimya öğretmeninize de bir danışabilirsiniz. Bizim bildiğimiz bu şekildedir. Teşekkürler iyi çalışmalar dileriz.