Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere Türkçe rap terimleri ve anlamlarını paylaşacağız. Bildiğiniz gibi rap dünyasında birçok kelime var ve çoğunun anlamını bilemeyebiliyoruz. Çünkü rap kavramlarının çoğu İngilizce’dir yani yabancı dildedir. Bu bakımdan anlamları pek bilinmeyebiliyor.
Günümüzde Türkçe rap oldukça gelişmiştir. Birçok MC rap sanatçısı yeni teknikler denemektedir. Bu da rapi geliştirmektedir diyebiliriz. Rap gelişedursun rap dinleyicileri yeni kavramlarla karşılaşıyor. Örneğin, battle, mc, flex, flow, ryhme, freestyle, punch vb. terimleri örnek sayabiliriz. Peki, en popüler rap kavramları nelerdir? Rap terimleri anlamları nedir? Sizler için derledik.
Rap Kavramları ve Türkçe Anlamları
Rhyme : Rhyme Türkçe anlamı “kafiye, uyak” demektir. Yani rap dünyasında rhyme kelimelerin akıcılığı, kelimeler arasındaki bağlantı, kafiye, telaffuz vb. anlamlarına geliyor. Rhyme konusunda en iyi MC’ler arasında Joker, Şehinşah, Ceza, Fuat gibi rapçiler gösteriliyor.
Flex : Rapte flex sözlerin hızlı söylenmesi anlamına geliyor. Yani bir parça ne kadar hızlı ise o MC’nin flex oranı o kadar yüksektir. Örnek vermek gerekirse Ceza ve Defkhan bu konuda en iyi ikililerden birisi.
MC : MC’nin açılımı “Master of Ceremonies” demektir. Türkçe anlamı ise “Seremoni Ustası” demektir. Fakat bazı kaynaklarda MC Microphone Control (Mikrofonu kontrol eden) veya Mic Check olarak da adlandırılabiliyor. MC genel olarak rap işiyle ilgilenen, rap parçalar söyleyen, rap parçalar çıkartan kişilere denilir.
Freestyle : Freestyle, serbest stil anlamına gelmektedir. Kısacası doğaçlama olarak adlandırılıyor. İllaki Youtube vb. yerlerde freestyle yarışmaları ile ilgili videolar görmüştürsünüz. İşte burada rapçiler tamamen doğaçlama olarak rap yapıyor. Kısacası sözleri önceden belli olmayan, aniden akla gelen doğaçlama parçalar freestyle olarak isimlendirilir diyebiliriz.
Punch : Yumruk anlamına gelmektedir. Rapte ise bitirici söz, öldürücü söz, altından kalkılamayacak söz vb. anlamlarına gelir. Yani bir MC bir MC’ye diss atarken kaliteli, sağlam bir söz yazmışsa “Harika punch” diye beğeni toplar.
Battle : Anlamı “savaş” demektir. Rapte ise bir kişiye karşı başlatılan sert sözler içeren dissler bütünüdür. Battle parçalar genellikle diss parçalar olur. Joker, Allame gibi MC’ler battle ustası olarak bilinir.
Trap : Trap, Rap’in bir parçasıdır. Bazı kişiler Türkçe Rap’in kısaltması olarak biliyor. Fakat böyle değil. TRAP 90’lı yıllarda ABD’de ortaya çıkmıştır. Trap, genellikle agresif sesler içeren, tekno, autotune gibi türlerin kullanıldığı bir rap müzik çeşitidir. Trap kökenleri “Southern hip hop, Hardcore hip hop, Crunk” olarak biliniyor.
Flow : Flow, “Akış” anlamına geliyor. Rapte sözlerin akışına flow denir. Bir parçada sözler ne kadar iyi akıyorsa o MC o kadar iyi flow yapıyor demektir. Örneğin sözler kafiyeli, uyaklı ve bir düzen içindeyse bu parçanın flowu yüksektir diyebiliriz.
Oldschool : Rap müzikte eski ustalar için kullanılan bir sözdür. Türkçe anlamı “Eskiokul” demektir. Sağlam rap yapan, piyasada eskilerden beri bulunan kişiler için genelde oldschool tabiri kullanılıyor. Oldschool rapçiler genellikle en az 10-15 yıl piyasada ismi duyulan rapçilerdir. Örnek vermek gerekirse, Sagopa, Ceza, Fuat, Cartel, Mode XL, Sansar Salvo vb. gibi isimler en iyi oldschool rapçiler sınıfındadır.
Beat : Rap parçasının altyapı müziğidir. Rap müziklerde sözler kadar beat de önem taşımaktadır. Bir parçanın sözleri ne kadar iyi olsa da beatı kötü olursa beğenilmeyebilir. Fakat bir parçanın beatı çok iyiyse sözleri anlamsız bile olsa beğeni toplayabilir. Beat konusunda usta isimlerin başında Sagopa Kajmer geliyor diyebiliriz.
Diss : Diss “Disrespect” kelimesinin kısaltma halidir. Anlamı ise “Saygı duymama, saygısızlık, kabalık, saygısızlık etmek” vb. anlamlara geliyor. Diss kelimesi hemen hemen hepinizin bildiği bir kavramdır diyebiliriz. Diss, rap dünyasında bir MC’nin başka bir MC’ye laf attığı şarkıları kapsamaktadır. Yani bir diss parçasında ikili arasında geçen atışma yer alır. Genel rap parçaları diss olarak adlandırılmaz. Diss parçalar genellikle bir kişiye veya bir gruba atılabilir. Özellikle usta rapçilerin dissleşmeleri oldukça beğeni toplamaktadır. Bu arada diss şarkılar genelde küfür ve argo tabirler içerebiliyor. Bu yüzden her ortamda diss dinlememenizi tavsiye ederiz.
Sizlerin de bildiği ve anlamını merak ettiği rap kavramı varsa yorum olarak bizlere yazabilirsiniz. Elimizden geldiğince detaylı anlatmaya çalışacağız. Teşekkürler. Bizi takip etmeye devam edin…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?