Dilimizde yazılışı en çok karıştırılan kelimelerin başında “Şöför – Şoför” ikilisi geliyor. Peki hangisi doğru yazılmıştır? Türk Dil Kurumu’na göre şöför mü yoksa şoför mü doğrudur? Şimdi hep birlikte öğrenelim.
Dilimize genellikle yabancı dillerden geçen kelimelerde yazım hataları yapabiliyoruz. Bu kelimelerden birisi de Şöför kelimesidir. Yazım kuralları özellikle okullarda ve genel kültür sorularında karşımıza çıkabildiği için ve Türkçe’mizi daha iyi kullanabilmek için önem vermemiz gereken bir konudur. Peki şöför nasıl yazılıyor? TDK’ya göre doğru yazılışı nedir? Şimdi kısaca öğrenelim.
TDK’ya Göre ‘Şöför’ mü ‘Şoför’ mü? Doğrusu Nedir?
- Doğru yazılışı : ✓Şoför
- Hatalı yazılışı :
תöför
Türk Dil Kurumu’na göre dilimize Fransızca (chauffeur) kelimesinden geçen ve “Sürücü, Mesleği araba kullanmak olan sürücü.” anlamlarına gelen kelimenin doğru yazılışı ŞOFÖR kelimesidir. Şöför kelimesi ise hatalı yazılıştır. Yani kelimenin doğrusunda 2. harfinde ‘o’ harfi olacaktır. Normalde sesli şekilde telaffuz edince sanki şöför diye çıkıyor. Yani iki sesli harfi de ‘ö’ şeklinde çıkıyor. Fakat yazım kurallarına göre kelimenin doğru yazılışı ‘şoför’ olacaktır. Kısacası 2. harfi ‘ö’ değil ‘o’ harfi olmalıdır.
Yukarıdaki resimden de gördüğünüz üzere TDK’nın resmi web sitesinde kelime “şoför” olarak geçmektedir. Şoför kelimesi büyük ünlü uyumuna uymuyor. Fakat dilimize Fransızca’dan geçtiği için yazılımı bu şekildedir diyebiliriz ve bu bakımdan da büyük ünlü uyumuna uymayabilir.
Ek olarak sizler de sozluk.gov.tr TDK’nın resmi web sitesine girerek kelimelerin doğru yazılışlarını kontrol edebilirsiniz. Sözlükte arattığınız bir kelime veritabanında çıkıyorsa o yazılışı doğrudur. Fakat yazdığınız şekilde aratmalarda çıkmıyorsa yazdığınız kelime hatalı yazılmıştır diyebiliriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?