Ülkemizde son yıllarda türeyen dolandırıcılık yöntemleri nedeniyle pek çok insanın canının yandığına tanık olmaktayız. Teknolojik gelişmelerin hayatı kolaylaştırmak açısından sağladığı avantajlar beraberinde bazı riskleri de getirmektedir. Telefon dolandırıcılı olarak bilinen dijital dolandırıcılık son yıllardan çok kullanılan ve çok sayıda vatandaşın mağdur olmasına neden olan bir dolandırıcılık yöntemidir.
Bu tür dolandırıcılıklar nedeniyle mağdur olmamak için, tüm vatandaşların haklarını öğrenmeleri ve sorunla karşılaşıldığında nereye başvuracaklarını bilmeleri son derece önemlidir.
Çok çeşitli yalanlarla insanların kandırılması esasına dayanan telefonla dolandırıcılıkta, sık kullanılan kandırma yollarından biri, bir ürün satışını bahane etmektir. Çok üstün özelliklerle anlatılan ürünler vatandaşlara telefon yoluyla sipariş ettirildikten sonra, son derece kalitesiz ve hatta alakasız teslimler yapılabilmektedir. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici reklam, ilan ve satışlar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri ile de yasaklanmış ve ithal ürünlerin dahi tanıtımlarına belirli şartlar getirilmiştir. Yabancı ülkelerden getirilerek tüketiciye sunulan ürünlerle ilgili bilgilerin gerektiğinde katalog tercümesi ile dilimize çevrilmesi zorunlu tutulmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı, dijital dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyararak, telefonla arayıp, şüpheli ifadeler kullanan bir kişiyle karşı karşıya kalındığında, mutlaka yetkili mercilerle irtibata geçilmesini hatırlatmaktadırlar.
“Borcunuz var, ödemezseniz icraya veririz” şeklinde tehditler, “kimlik bilgileriniz terör örgütünce kullanılıyor” türü korkutucu ifadeler kullanan dolandırıcılar, elden ya da banka havalesi yoluyla para gönderilmesini istemektedirler. İngilizce tercüme bürosu bünyesinde uzun zamandır çalışmalarını sürdüren İsveççe tercüme uzmanı bir kişinin de başına gelen bu dolandırıcılık olayında talepte bulunan kişinin savcı olduğunu iddia ettiği bildirilmiştir. Kolluk kuvvetleri ya da adli makamların vatandaşlardan asla elden ya da banka havalesi yoluyla para talep etmedikleri bilinmeli ve bu tür bir istekle karşılaşılması halinde derhal Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı’na başvurulmalıdır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?