Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Girişi

ABD Ülke başkanı Wilson savaş sonunda kalıcı barışı sağlamak amacıyla Milletler arası bir kuruluş oluşturma fikri Paris Barış Konferansında kabul gördü. Bunun üzerine Milletler cemiyeti kuruldu. Milletler cemiyetinde amaç bir daha dünya savaşların çıkmasını engellemek ve dünya barışını sağlamaktı.

Milletler Cemiyetinin merkezi Cenevre Şehridir. 1. Dünya savaşından sonra barışı korumak amacıyla uluslararası bir örgüt kuruldu. Türkiye ilk başta bu cemiyete girmek istemedi. Bunun temel nedeni Musul meselesinde milletler cemiyetinin İngiltere lehine karar vermesidir. Aynı zamanda Sovyetler birliği ile yakınlaşan Türkiye’nin Sovyetler birliğinin cemiyete soğuk bakmasından dolayı ilk başta girmek istemedi. Lozan antlaşmasından sonra Yurtta barış dünyada barış politikası güden Türkiye Birleşmiş milletlere katılmak için müracaat etti.

1930 yılından sonra guruplaşmaların başlaması ve uluslararası barış ortamının bozulması ile Türkiye Birleşmiş milletlere katılmak için 9 Temmuz 1932 yılında karar aldı. Türkiye 2 yıl sonra konsey üyeliğine kabul edildi. Böylece Türkiye birleşmiş milletler daimi üyesi oldu. Türkiye Birleşmiş milletlere katıldıktan sonra dünya barışına büyük katkılar sağladı. Birleşmiş milletler dünya barışına önemli katkıları olmuştur. Bugün hala birleşmiş milletler üyesi olan Türkiye dünya barışına katkı sağlamaya devam etmektedir. Birleşmiş milletler üye olan devletler birbirlerinin ekonomik ve siyasi çıkarlarını korumaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir