Veri madenciliği, büyük veritabanları içerisinden kullanıldığı alan için önemli olan fakat kolay anlaşılamayacak örüntülerin çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu örüntülerin bir başka özelliği de kullanılabilir olmalarıdır. Örüntüler yapıları gereği içlerinde ilişkiler, kurallar ve değişim düzenleri bulundururlar. Ayrıca bu örüntüler istatistiksel olarak da değerlidirler. Bu örüntüleri veritabanlarında keşfetmek için genellikle otomatik yöntemler veya bazı zamanlarda yarı otomatik yöntemler kullanılır.
Ayrıca kısa şekilde veri madenciliği, veri tabanlarında bilgi keşfi olarak da tanımlanmaktadır. Veya veri madenciliğin tanımı aynı anlama gelen “veriden bilgi keşfi” olarak da yapılabilir.
Bu yöntem sayesinde müşteri istek ve ihtiyaçlarının öncelikleri belirlenmekte ve müşteri sesine göre ürünle alakalı özellikler önemlilik sırasına göre sıralanmaktadır. Bu sayede tasarımcı ürünün tasarımında teknik veya estetik sebeplerden dolayı müşteri istek ve gereksinimleri arasında tercih yapma durumunda kaldığı vakit, bu sıralamayı incelemekte olup bu sıraya göre ürünü tasarlamaktadır. Bunun sonucu olarak ise, hem zaman kaybı önlenmekte olup hem de ürünün en çok istenilen özelliklerini barındıracak şekilde tasarımı yapılmakta ve üretilmektedir.
Bunlara ek olarak veri madenciliği, OLAP (Online Analytical Processing – Çevrimiçi Analitik İşleme), kurumsal raporlama ve ETL (Extract-Transform-Load – Ayıkla-Dönüştür-Yükle) ile birlikte iş zekası ürün ailesinin en önemli üyesi olarak kabul edilmektedir.
NOT = Genelde üniversite derslerinde veri madenciliğin kısaca tanımı “veri madenciliği, veri tabanlarında bilgi keşfi (veriden bilgi keşfi) demektir.” olarak tanımlanmaktadır. Bu yüzden sizler bu kısa cümleyi ezberleyin ve sınavda sorulursa bu şekilde cevap verin. Büyük ihtimalle tam puan alırsınız.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?