Yavru Köpeğinizi Nasıl Beslemelisiniz? Yavru Köpeklerin Beslenme Düzeni

Yavru köpeğinizi besleme konusunda biraz kaygılı olabilirsiniz. İlk defa köpek sahibi olanlar için hangi mamayı kullanmaları konusunda kararsız kalırlar. Köpek sahiplenme kolay görünse de aslında titizlikle davranılması gereken noktalar vardır.  Doğal koşullarda annesiz kalmış bir köpek ya da erken anneden ayrılması durumunda köpeğin bakımında son derece dikkatli olmanız gerekir.  Bazı köpeklerde beslenme konusunda çok hassas olabilir. Özellikle safkan köpek cinslerinde bu sık görülür. Bu nedenle köpeğinizi beslerken veteriner hekiminizden öneriler almaktan çekinmeyiniz.

Başlıklar

Yavru Köpeklerde Beslenme Alışkanlığı

Köpeklerde yavruluk dönemlerinde doğal ortamlarında anneleri ile birlikte geçirir. Bu süreçte anne sütünü alarak karınlarını doyururlar. Birkaç ay geçtikten sonra katı gıdaya geçer. 6 ay geçen yavru köpekler artık tüm gıdaları tüketebilecek duruma gelirler. Yavru köpek sahiplenme sonrası köpeğin sindirim sistemi hassas olacağı için ona uygun mama seçiminde bulunmalısınız. Köpeklerin sindirim sistemi çok gelişmiştir. Fakat bu sistemin oturması için belirli düzende gitmeniz gerekir.

Yavru köpeklerde İlk 6 Hafta Beslenme Süreci

Köpekler doğduklarında ilk 6 hafta metobolizmasının zayıf olduğu dönemdir. Bu dönemde yavru köpeğin, bağışıklığı, kas ve iskeletleri daha yeni gelişim gösterir. Köpeklerde tıpkı bebekler gibi yaşamlarının bu döneminde ihtiyaç duyduğu tüm besinleri anne sütünden alır.  Annesi olmayan bu köpeklerin anne sütü faydalarından yararlanması gerekir. Bu nedenle yavru köpekler için bulunan biberonlar mevcuttur. Ancak köpeğe süt içirirken biberonu çok sıkmadan ve dikmeden uygun bir açı ile tutmalısınız. 6 haftalık süreç biterken yavaş yavaş süt tüketimine de son verilmelidir.

Yavru Köpeklerde 2-3 Aylık Beslenme

 Köpeğinize süt verilmesi bittikten sonra artık kuru mamaya geçmelisiniz. Normalde süt içilmesi köpeklerde enfeksiyona neden olur. Ancak bu sorun köpeklere 2-3 aylık süreçte verildiği takdirde görülür. 6. Haftadan sonra sütü kesmeli ve kuru mamaya geçmelisiniz. Bu süreçte kuru mamaya geçtiğiniz için su kabı da mutlaka olmalıdır.

Yavru Köpeklerde 4-6 Ay Dönemi Beslenme

Bu dönemlerde artık yavru köpek mamasına geçebilirsiniz. Zaman zaman da doğal içerikli olan konserve mamayla devam edebilirsiniz. Doğal kemikler ile köpeğinizin kemirme yeteneğini geliştirebilirsiniz. Ev yapımı köpek mamaları yaparak da köpeğinizin yemeğini çeşitlendirebilirsiniz. Sürekli olarak kuru mama vermeniz köpeğin midesini bozabilir. 6 ay bittikten sonra köpeğiniz artık yetişkinlik dönemine yavaş yavaş adım atar. 9. ay sonunda köpeğiniz artık yetişkin bir birey olacaktır. Bu aşamaya geldiğinizde köpeğin beslenmesi artık şekillenmiş olur. Ödül mamaları ile köpeğinizin keyiflenmesini de sağlarsınız.

Köpeklerde Dengeli Beslenme

Yavru köpeğin sağlıklı büyümesine yardım etmek için mama içeriğinin son derece dengeli ve hassas, kaliteli formüller ile üretilmelidir. Yavru köpeklerin burnu çok hassasken tat alma duyuları daha zayıftır. Bu nedenle mamalarının kokusunu beğenmezlerse yemek istemeyecektir. Bu nedenle çok keskin kokmayan kuru köpek mamaları tercih etmeniz çok daha iyi olur. Yavru köpeğinizin ırkına ve yetişkin olduğunda ağırlıklarına göre beslenme ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Çok küçük ve küçük boy köpek ırklarının çene yapıları ve dişleri hassas olduğu için büyük boyutta sert köpek mamaları vermemelisiniz.

Yavru köpeğin boyuna ve metabolizma çalışmasına göre mama miktarını ayarlamalısınız. Orantısız, dengesiz miktarında mama verme yetersiz beslenmeye yol açarak büyümesinde geriliğe yol açar. Köpeğin aşırı miktarda beslenmesi yavru köpeğinizin çok fazla kilo almasına neden olur. Sonuç olarak kemik ve eklem sorunlarına, nefes alıp vermede zorluk çekmesine yol açar.

Yavru Köpeklerde Porsiyon Kontrolü Önemli

Yavru köpeğin önüne mama dolu kabı koymanız köpeğin doyduğunu anlamayıp fazla yemesine yol açar. Bu nedenle köpeğin yemesi gerektiği ölçüde mama koymanız onun kilo almasının önüne geçecektir. Bu durum özellikle büyük boy köpek cinslerinde önemlidir. Çünkü bu aşırı mama tüketimi, büyük boy köpek ırklarının çok hızlı büyüyüp iskelet sistemi sorunlarının yaşamasına neden olur. Köpek maması seçerken paket üzerinde yer alan içeriklere bakmanız önemlidir. Köpeğin öğünlerini bölüştürerek porsiyon ölçüsünü ayarlamalısınız. Yavru köpeğin ödül maması alımını da çok fazla abartmamalısınız. Aksi takdirde önüne geçemeyebilir ve sürekli sizden ödül maması istemek için peşinizden ayrılmamasını sağlarsınız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir