1 Litre 1 Kilogram’a Eşit mi Değil mi? 1 Litre 1 KG mı Ediyor?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere 1 litre ve 1 kilogram birbirine eşit midir, değil midir onu anlatacağız.

Günlük hayatımızda en sık kullandığımız iki ağırlık birimi litre ve kilogramdır. 7’den 70’e çoğu kişi litre ve kilogramı birbirine eşit sanmaktadırlar. Aslında yaklaşık olarak eşit gibi dursalar da kağıt üzerinde hesaplama yaptığımızda bu iki ağırlık birimi tamamen birbirinden farklıdır. Şimdi kısaca 1 litre 1 kilogram mı eder, 1 litre 1 kg’ye mi eşittir soruların cevaplarını sizlere açıklayalım.

1 Litre ve 1 Kilogram Birbirine Eşit Midir?

Öncelikle litre sıvılar için ölçüm yaptığımız bir hacim ölçüsü birimidir. Katılar için kullandığımız ağırlık ölçüsü ise kilogram yani kg’dir. Normalde 1 litre 1 kilograma yani 1 kiloya eşitmiş gibi bilinir. Fakat gerçekte maalesef böyle değil. Çünkü her sıvının kendisine ait bir yoğunluğu yani öz kütlesi mevcuttur. Bu yoğunluk değerlerine göre sıvıların da ağırlığı değişkenlik göstermektedir. Şimdi öncelikle 1 litre yani 1000 mililitre saf suyu ele alalım. Say suyun yoğunluğu 1.00 ‘dır. Haliyle m=d.v formülünden (m=1.00*1000) buradan suyun kütlesini yani ağırlığını 1000 gram bulmuş oluruz. Demek ki 1 litre saf suyun ağırlığı 1 kilo (kg) ediyor. İşte eğer litre bazında hesaplama yaptığımız sıvının öz kütlesi yani yoğunluğu 1 olursa bu durumda o sıvının litresi ile kilogram ağırlığı birbirine eşit olur. Fakat saf su dışındaki tüm sıvıların yoğunluğu farklıdır. Yani sadece saf suyun yoğunluğu 1’dir. Haliyle saf su dışındaki sıvıların 1 litresi kesinlikle 1 kilogram etmemektedir. Şimdi bir örnekle daha iyi açıklayalım.

Diyelim ki elimizde 1 litre süt olsun. Sütün yoğunluğu yaklaşık olarak 1.03 ‘tür. Haliyle formülümüzde yerine koyarsak m=1000*1,03 ‘ten sütün ağırlığını 1030 gram bulmuş oluruz. Demek ki 1 litre süt 1 kg’a eşit değilmiş. Yani burada yoğunluk devreye giriyor. Ama saf suyun yoğunluğu tam 1 (bir) olduğu için formülde yerine koyduğumuzda yine 1 cevabını buluruz. Yani saf suyun 1 litresi 1 kg ‘a eşittir. Ama sütün 1 litresi 1 kilogram etmemektedir. Veya başka bir örnek verelim. Diyelim ki elimizde 1 litre benzin olsun. Benzinin yoğunluğu 0,72 olarak geçiyor. Haliyle 1 litre benzin 720 grama eşit olur. Bu şekilde sıvıların yoğunluklarına göre kilogram cinsinden ağırlıkları da değişkenlik gösterir.

Özetlemek gerekirse arkadaşlar, sıvıların yoğunluk (öz kütle) değerlerine göre kilogram bazında ağırlıkları değişkenlik gösterir. Evet litre ve kg eşit gibi biliniyor fakat maalesef bu doğru değil. Aslında sadece saf su için bu eşitlik doğrudur diyebiliriz. Ama saf su dışındaki diğer sıvılarda böyle bir eşitlik söz konusu değildir. Kısacası saf su hariç diğer tüm sıvıların 1 litresi 1 kiloya eşit olmamaktadır. Haliyle 1 kilogram da 1 litreye eşit değildir diyebiliriz.

Kısacası; 1 litre 1 kilograma eşit değildir. Daha doğrusu sadece yoğunluğu 1 olan sıvıların 1 litresi 1 kg etmektedir. (Yoğunluğu 1 olan sıvı da sadece saf sudur.) Haliyle saf su dışında bir sıvının 1 litresi kesinlikle 1 kilo etmemektedir. Saf su dışındaki sıvıların kg cinsinden ağırlığını hesaplamamız için öz kütlelerini bilmemiz gerekiyor.

Umarız yararlı olur. Anlamadığınız yerleri yorum olarak sorabilirsiniz. Teşekkürler iyi çalışmalar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir