Kitabın Adı : Boğaziçi Mektupları (Boğaziçi Mehtapları)
Kitabın Yazarı : Abdülhak Şinasi Hisar
Kitabın Konusu:
Boğaziçi mehtapları adlı kitap, yazarın İstanbul’a dair deneme yazılarından oluşmaktadır. İstanbul, Büyükada, Boğaziçi vb. yerlere ait denemelerin bulunduğu bir kitaptır. Kitap Boğaziçi kültürünü en iyi şekilde yansıtmaktadır.
Kitabın Kısaca Özeti:
Abdülhak Şinasi Hisar‘ın Boğaziçi Mehtapları kitabı, “Fahim Bey ve Biz” kitabından 2 yıl sonra yayımlanan ikinci kitabıdır. Boğaziçi Mehtapları yazar için gerçekten “hatıra” ya da “deneme” niteliği taşımaktadır. Hatıra ve deneme türünde kaleme alınmış bir eserdir.
Bu kitap, bazı bölümlerinde üslup, işleyiş ve şaşırtıcı bir kalem ustalığı haberi verir. Kitapta ”Binbir gece” aleminden tasvirler ile kenarda kalmış birkaç eski yalı hatıraları ve muhteşem güzellikler anlatılır. Bu muhteşem güzellikler farklı tasvirlerle ihtişamla yer alır. Ancak şair yeniden oluşturup hayaliyle süslemiştir. Abdülhak Şinasi, eski dönemin politik yönünü değilde Boğaziçi’nde yer alan şiirli tasvirlerle yetinmeyip Boğaziçi yalılarını büyülü atmosfer eşliğinde anlatmayı seçmiştir.
Boğaziçi Mehtapları Eserinden Seçmeler:
Tabiat Sevgisi Parçasından;
İstanbul’un tarifsiz güzelliği ve Boğaziçi’nin en güzel semtlerini sevgiyi verilen kıymeti göstermektedir. Hanımlar ve beyler tabiatın var olan ve görülen sevilen şeylerinden biridir. Bu insanlar daha çok tabiatla aralarını açmamışlardır. Şehrin bütün yanları denizlere, dağlara ve Boğaziçi’nde her yanı kırlara açılıyordu. Saraylarda oturanlara kadar kulübede oturanlar da sıcak,soğuk, rüzgar, kar, yağmur, çamur gibi her mevsimle alakalı meşgul ederdi. Soğuk ve sıcak herkes için vardır ama köklerde evleri mangallar ısıtır. Şehirde kiralık arabalarda mevcuttu yana Boğaziçi’nde yalıların önünde oltayla yada açıkta kayıkla balık tutulurdu.
Sessizliğin Şiiri Parçasından;
Maziyi anlamak için bilinmesi gereklidir ki elimizden kaçırdığımız nimet, bize yardım eden bir ilah ve her günü muhteşem kılan büyük bir sessizlik vardır. Sükut esas tatlarımızdan olsa da onun dışında şarkı ve saz da nadiren tatlılık gösterir.Ancak ona pek alışık olmadığımızdan tadından pek anlamayız. Hayat uğraşımızda düşünmemiz gereken o kadar çok şey varken o kadar zorluk çekiliyor ki bunu duyup tartabilmek için şehrin gürültüsünden kurtulmuş olmak gerekir. Tat aldığım lezzetlere akıl sır ermiyor. Meğer bu beni yavaş yavaş saran eski rahat tatlı sessizlik olduğunu anladım.
Abdülhak Şinasi Hisar’ın Boğaziçi Mehtapları eseri MEB onaylı 100 temel eser arasında bulunmaktadır. Diğer 100 temel eser özetlerine “Kitap” kategorisinden ulaşabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?