Bir işi yapabilme konusunda inanç ve kararlılığa özgüven denir. Bir işte ne kadar başarısız olursak olalım o işi yapmak için sürekli denemeler yapıyorsak o işte ne kadar kararlı olduğumuzu gösterir. Başarılı olmanın ilk temel şartı kendimize olan özgüvenimizin yüksek olmasıdır.
Birçok anne ve baba çocuklarına evde herhangi bir iş vermezler. Aman oğlum kızım sen yeter ki ders çalış ben yaparım derler. Hiçbir iş çocuğa verilmez. Çocuk ne zaman eline bir iş alacak olsa elinden alınır aman sen kırar dökersin denilir. Bu durum çocuğun iç dünyasında büyük depremler oluşturur. Çocğun kendine olan özgüveni gider kendini yetersiz ve beceriksiz olduğunu düşünmeye başlar. Bu durum ilkokul çağına kadar devam eder.
Okullarda çocuklara görev be sorumluluk verildiğinde çocuklar çok mutlu olur. Kendilerine olan özgüven yavaş yavaş düzelmeye başlar. İlkokul yıllarında bu duygu yavaş yavaş tamir edilir. Özgüveni yüksek olan bireyler okul hayatında başarı basamaklarını çok hızlı yükselirler. Çünkü evden donanımlı olarak gelmişlerdir. Özgüveni yıkılmış bireyin başarı elde etmesi için önce yaralarının sarılması iyileşmesi gerekir.
Anne ve babalara özgüven sağlamak konusunda birçok görevler düşmektedir. Bu görevler şunlardır:
1-) Çocuğunuza yapabileceği işler verin. İşleri yaptıklarında onları tebrik edip yüreklendirin.
2-) Çocuğunuza hiçbir zaman beceriksiz olduğunu söylemeyin. Yaptığı işlerde başarısız olduklarında neden başarısız olduklarını açıklayın. Başarısızlığın kaynağını çocuğunuzun kendisi olarak görmesine izin vermeyin.
3-) Çocuğunuza ne kadar yetenekli ve kabiliyetli olduğunu istese her işi başarabileceğini söyleyin. Başarılı olduğunda da başarısız olduğunda da onun yanında yer alın. Ona değersiz işe yaramaz olduğunu hissettirmeyin.
4-) Kıyaslamalardan uzak durun. Kıyaslama çocuğunuzun özgüvenini zedeleyecektir. Her bireyin özel olduğunu herkesin ayrı bir yeteneği olduğunu unutmayın.
5-) Çocuğunuza başarı duygusunu tattırın. Birlikte işler yapıp başarılı yaptığı işlerde onu tebrik etmekten çekinmeyin. Her zaman ona güvendiğinizi ona hissettirin.
6-) Boyundan büyük işler ve sorumluluklar vermekten kaçının. Yapamayacağı işler ona başarısızlık ve yetersizlik duygusu aşılayacaktır. Yaşına ve gelişime uygun görev ve sorumluluklar vermelisiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?