Gümüşün Kararması Fiziksel mi Kimyasal mı?

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere gümüşün kararması fiziksel mi yoksa kimyasal mı onu kısaca anlatacağız.

Fen bilgisi ve Fizik derslerinde karşımıza çıkabilecek soru tiplerinden birisi de fiziksel/kimyasal değişim konusudur. Sınavlarda fiziksel mi kimyasal mı şeklinde sorular karşımıza çıkabiliyor. Daha önceden sizlere gökkuşağının değişimi, mumun erimesi, demirin paslanması vb. olaylar kimyasal mı yoksa fiziksel midir anlatmıştık. Şimdi ise gümüşün kararması fiziksel bir değişim mi yoksa kimyasal bir değişim mi onu öğreneceğiz.

Gümüşün Kararması Fiziksel Değişim mi Kimyasal Değişim mi?

Gümüşün kararması kimyasal bir değişimdir. Kararma işlemleri genel olarak kimyasal değişim sınıfına girmektedir. Bundan dolayı da gümüşün kararması fiziksel değil kimyasal bir değişimdir. Gümüşün zamanla oksijenle tepkimeye girmesi sonucunda gümüşün kararması olayı meydana gelir. Haliyle burada bir tepkime söz konusu olduğu için gümüşün kararması kimyasal bir olaya örnektir diyebiliriz. Gümüş bir maddenin, gümüş yüzüğün, gümüş bileziğin vb. gümüşle yapılan maddelerin kararması zamana bağlı olduğundan dolayı kimyasal bir olaydır diyebiliriz.

Kısacası; Gümüşün kararması kimyasaldır. Gümüşün kararması fiziksel değişim değil kimyasal değişime bir örnektir. Eğer sınavlarda bu soru karşımıza çıkarsa kimyasal olarak ele almamız gerekmektedir. Aslında karıştırmamak için bu olayı demirin paslanmasıyla benzer tutabiliriz. Demirin paslanmasıyla gümüşün kararması mantıken aynı sınıfa girmektedir. Yani ikisi de kimyasal bir olaydır ve iki olayda da kimyasal bir tepkime vardır. Bundan dolayı demirin paslanması nasıl kimyasal bir değişimse gümüşün kararması da aynı şekilde kimyasaldır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir