Kitap Künyesi Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere kitap künyesi nedir ve nasıl oluşturulur kısaca onu anlatacağız ve örnek yapacağız.

Kitap Künyesi Nedir?

Kitap künyesi; tarih, edebiyat, roman, genel kültür vb. türlerdeki tüm kitapların ne zaman ve kimin tarafından yazıldığını belirten bilgi listesidir. Yani kısaca kitap hakkındaki tüm bilgilerin yer aldığı bölüm kitap künyesi olarak adlandırılır. Diğer bir adı “Bibliyografik künye” olarak da geçmektedir. Nasıl insanların T.C. numarası, anne-baba adı vb. bilgilerin yazdığı bir kimlik kartı varsa aynı şekilde kitapların kimlik kartı da kitap künyesi olarak tanımlanmaktadır.

Genel olarak kitap künyesi yazarın soyadı ve adı olarak başlar. Ardından kitabın adı, kitabın yayınlandığı yayın evi ve yayın tarihi şeklinde künye devam eder. Kitap künyesi genel olarak 1 satırdan oluşur ve aşağıdaki gibi yazılmaktadır.

  • Örnek bir kitap künyesi ==> Pala, İskender, İtiraf, Kapı Yayınları, 2019

En kısa şeklinde kitap künyesi bu biçimdedir diyebiliriz. Tabii ki daha uzun versiyonları da mevcut. Ama en genel anlamda kitap künyesi böyle yazılmaktadır. Şimdi örneklerle detayına bakalım.

Kitap Künyesi Nasıl Oluşturulur?

Kitap künyesi (bibliyografik künye) oluşturmak için öncelikle kitap hakkındaki tüm bilgileri bir yere not almamız gerekiyor. Kitap künyesi yazmak için bilmemiz gereken bilgiler şu şekildedir:

  • Kitabın adı
  • Kitabın yazarı
  • Sayfa sayısı
  • Konu
  • Yayınevi adı
  • Yayın tarihi

Kitabın künyesini hazırlamak için bu bilgileri bilmemiz gerekiyor. Kitap ile ilgili bu bilgileri bildikten sonra sırasıyla ilk olarak yazarın soyadı, yazarın adı, kitabın adı, yayınevinin adı ve yayın tarihi şeklinde yazılarak kitap künyesi oluşturulmuş olur.

  • Örnek bir kitap künyesi ==> Pala, İskender, İtiraf, Kapı Yayınları, 2019

Yani yukarıda gördüğünüz gibi İskender Pala’nın İtiraf adlı kitabının kısaca künyesi bu şekilde yazılmaktadır.

Kısacası kitap künyesini oluşturmak için;

  • İlk önce yazarın soyadı yazılır
  • Ardından yazarın adı yazılır.
  • Sonra kitabın adı yazılır.
  • Sonrasında yayın evinin adı yazılır.
  • Son olarak ise yayın tarihi yazılarak kitap künyesi kısaca oluşturulmuş olur.

Kitap künyesi yazılışı sırası ==> Yazarın soyadı, yazarın adı, kitabın adı, yayın evi adı, kitap yayın tarihi

Kitap künyesi örnekler:

>> Yanık, Kaan Murat, Dünyasızlar, Turkuvaz Kitap, 2020

>> Pala, İskender, İtiraf, Kapı Yayınları, 2019

>> Pala, İskender, OD, Kapı Yayınları, 2012

Buna ek olarak uzun şekilde yazılan kitap künyesi de mevcuttur. Yani kitap hakkındaki hemen hemen tüm bilgilerin bulunduğu künyeler de vardır. Normalde en kısası yukarıda anlattığımız gibi yazılıyor. Fakat uzunları da mevcuttur. Şimdi uzun olarak künye nasıl hazırlanır onu anlatalım.

Uzun kitap künyesinde ise kitap ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. Yani yazarın adı, yazarın soyadı, yayınevi adı, yayın tarihi, ISBN numarası, editörler, sayfa sayısı, kitap düzeni, kapak tasarımı vb. tüm bilgiler yer almaktadır.

Uzun kitap künyesi içeren örnek kitap künyesine yukarıdaki resimden bakabilirsiniz.

Ayrıca bir üstteki resimde de farklı bir kitap künyesi bulunmaktadır.

Kısacası kitap künyesi, kitabın bilgilerinin yer aldığı bölüme denilmektedir. İster uzun olarak yazın isterseniz de 1 satırlık kısa künye oluşturun ikisi de aynı anlama geliyor. Fakat kitap künyesi yani bibliyografik künye çoğunlukla 1 satırlık kısa olarak yazılır ve oluşturulur. Eğer sınavlarda yazılı olarak karşınıza çıkarsa ilk anlattığımız gibi kısa künye yazın. Tam puan alırsınız inşallah.

Umarız yararlı olur. İyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir