Rüzgar Türbinleri
Rüzgar türbinleri; rüzgarın sahip olduğu kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye, daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Rüzgar türbinlerinden elde edilen verimin yüksek olması için arazi özelliklerine, rüzgar hızlarına ve kullanım amacına uygun rüzgar türbinleri seçilmelidir.
Rüzgar türbinleri, yapılarına, güçlerine ve şebekeye göre olmak üzere üç ana kategoride incelenmektedir. Yapılarına göre rüzgar türbinleri kendi içinde yatay eksenli rüzgar türbinleri, düşey eksenli rüzgar türbinleri ve eğik eksenli rüzgar türbinler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Yatay eksenli rüzgar türbinleri, yer konumuna göre rotoru yatay eksende çalışmaktadır. Bu türbinlerde rotor kanatlarının sayısı azaldıkça rotorun dönüş hızı artmaktadır. Teknolojik ve ticari olarak en yaygın kullanılan türbinler bu türbinlerdir. Düşey eksenli rüzgar türbinlerinde dönme ekseni rüzgar ekseni rüzgar yönüne dik ve kanatları düşeydir. Eğik eksenli rüzgar türbinlerinin dönme eksenleri düşey ile rüzgar yönünde bir açı yapan rüzgar türbinleridir.
Güçlerine göre rüzgar türbinleri kendi içinde mikro türbinler, küçük güçlü türbinler, orta güçlü türbinler ve büyük güçlü türbinler olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Şebeke açısından rüzgar türbinleri de, kendi içinde şebekeden bağımsız ve şebekeye bağlı sistemler olmak üzere ikiye gruba ayrılmaktadır.
Rüzgar Türbinlerinin Parçaları
Rüzgar türbinleri, çevredeki engellerin rüzgar hızını değiştirmeyeceği yükseklikteki bir kule üzerine yerleştirilmiş gövde ve rotordan oluşur. Kanatlar ve göbek rotor olarak adlandırılır. Rüzgarın kinetik enerjisi rotor tarafından mekanik enerjiye çevrilmektedir ve düşük devirli ana milin dönüş hareketi gövde içerisindeki iletim sistemine, oradan da jeneratöre aktarılmaktadır. Jeneratörler, rotorun mekanik gücünü elektrik gücüne çevirerek şebekeye aktarır. Asenkron jeneratörler rüzgar türbinlerinde en fazla kullanılan jeneratör tipidir. Bir rüzgar türbininde bulunan genel parçalar aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.
Rüzgar türbininde kullanılan parçalar şu şekildedir;
==>Rotor
==>Yunuslama
==>Fren
==>Sapma kontrolü
==>Sapma motoru
==>Pala
==>Kule
==>Yüksek hız şaftı
==>Motor kutusu
==>Rüzgar gülü
==>Düşük hız şaftı
==>Dişli kutusu
==>Jeneratör
==>Kontrol
==>Anemometre
Umarız faydalı olmuştur.Herkese iyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?