Sadabat paktı Türkiye, Irak, İran, Afganistan gibi ortadoğu ülkeleri arasında imzalanan bir antlaşmadır. Antlaşma çok taraflı ve bölgesel bir anlaşma olarak göze çarpmaktadır.
1. Dünya savaşından sonra sular dünya genelinde durulmadı. Ülkeler denge siyaseti yapmaya devam etti. Birçok ülke kendini güvence altına almak için paktlar kurdu. Birleşmiş milletlerin önemi arttı. 1. Dünya savaşından sonra göze batan en önemli paktlardan birisi Sadabat paktıdır.
Sadabat paktı hangi ülkeler arasında imzalanmıştır:
Sadabat paktı aşağıdaki ülkeler arasında imzalanan bir antlaşmadır;
==> Türkiye
==> Afganistan
==> İran
==> Irak
Sadabat paktı hangi yıl imzalanmıştır:
8 Temmuz 1937 senesinde imzalanmıştır.
Sadabat paktının genel nedenleri:
İtalya’nın Habeşistan ülkesini işgal ederek Orta doğuya yönelik politika yönetmesi ortadoğu ülkelerini tedirgin etti. İtalya’nın Doğu Akdeniz üzerindeki saldırgan tutumu doğu akdeniz ülkelerini tedirgin etti. Bu nedenle sadabat paktını kurmaya karar verdiler.
Sadabat paktı anlaşmasına göre üye devletler birbirlerine herhangi bir saldırıda bulunmayacak ve barış iş birliği yapacak. Birbirlerinin iç işlerine hiçbir sebeple karışmayacak, Birbirleri ile görüş alışverişinde bulunacak, Birleşmiş milletler kararlarına harfiyen uyacaklarına dair birbirlerine teminat verdiler.
Sadabat paktı saldırmamazlık ve komşuluk paktı olarak göze batmaktadır. Savunma için yardımlaşma paktı değildir. SSCB tehdidine karşı Ortadoğu’da 1955’te Bağdat paktının kurulması ve 1980 Irak İran savaşının çıkması ile bu pakt tarihte önemini ve geçerliliğini kaybetmiştir. Pakt kararları çiğnenmiş ve ülkeler birlikten ayrılmıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?