Soğuk Savaş Dönemindeki Türk Dış Politikasındaki Gelişmeler

Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere soğuk savaş döneminde Türkiye’nin dış politikasında yaşananlar nelerdir onları yazacağız.

Soğuk savaş, 2. dünya savaşından sonra ortaya çıkan ve 1991 yılına kadar devam eden, ABD liderliğindeki batı blok ülkeleri ile SSCB liderliğindeki doğu blok ülkeleri arasında gerçekleşen siyasi ve askeri gerginliğin adıdır. Şimdi Türkiye’nin bu soğuk savaş dönemindeki dış politikasında gelişen olaylar nelerdir onları yazalım.

Soğuk Savaş Döneminde Türk Dış Politikasında Meydana Gelen Gelişmeler

1-) Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne Girişi:

Batı Avrupa’daki Sovyet tehdidi (SSCB) üzerine İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İrlanda, İtalya, Norveç ve İsveç ülkeleri 5 Mayıs 1949 tarihinde bir araya gelerek Avrupa Konseyi’ni kurmuşlardır. Türkiye ise batılı ülkeler ile olan ilişkilerini geliştirmek ve güvenliğini sağlamak için 8 Ağustos 1949 yılında bu teşkilata üye olmuştur.

2-) Kore Savaşı ve Türkiye’nin NATO’ya Üye Olması:

Batı bloğu çerçevesinde oluşmakta olan siyasi, ekonomik ve askeri birlik içerisinde yer almaya karar veren Türkiye, ABD’den sonra Kore’ye asker gönderen ilk devlet olmuştur. Ardından 18 Şubat 1952 tarihinde Türkiye NATO’ya üye olmuştur.

3-) Balkan Paktı’nın Kurulması (1953):

Türkiye’nin NATO’ya üye olmasına SSCB (yani Sovyetler Birliği) ve Bulgaristan tepki göstermiştir. Bu bakımdan Türkiye, Balkanlarda aktif bir politika izlemek istemiştir. Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya’nın katılımıyla 1953 senesinde resmi adı “Dostluk ve İşbirliği Antlaşması” olan Balkan Paktı imzalanmıştır.

4-) Bağdat Paktı (1955) ve CENTO (1959):

Bağdat Paktı, Sovyet Rusya (SSCB) ‘nın Ortadoğu’daki etkisini artırmasını önlemek amacıyla kurulan güvenlik ve savunma örgütünün adıdır. Temelleri Türkiye ile Irak arasında atılan bu pakta daha sonra İngiltere, İran ve Pakistan ülkeleri de katılmıştır.

Irak’ta 14 Temmuz 1958 yılında meydana gelen ihtilal sonucunda krallık rejimi yıkılmıştır. Yeni rejim ise, 24 Mart 1959’da pakttan çekildiğini açıklamıştır. Irak’ın antlaşmadan çekilmesinden sonra 1959 yılında bu antlaşmanın yani paktın merkezi Ankara olmuştur ve Bağdat Paktı’nın da adı değiştirilerek CENTO (Merkezi Antlaşma Örgütü) adını almıştır. 12 Mart 1979 senesinde Pakistan ve İran CENTO’dan çekildiklerini açıklamışlardır. Böylece CENTO’da işlevini yitirmiştir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir